Ételérzékenység, ételallergia
Ha valaki valamilyen ételre allergiás, akkor azt az ételt a szervezete káros anyagként, betolakodóként érzékeli, és ellentámadást indít.
Ennek különböző hatásai lehetnek a kicsit kellemetlentől egészen komolyakig.Az ételallergia hazánkban a felnőttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti.
Az élelmiszer allergia nem egyenlő az érzékenységgel. Érzékenység esetén mindössze néhány kellemetlen tünet jelentkezik, ám amikor allergiáról beszélünk, akkor az immunrendszer támadja az élelmiszert, amely allergiát okoz.
Tehát például a hasi fájdalom és puffadás mellett más tünetek is jelentkezhetnek, mint a csalánkiütés, az ajkak, a torok vagy a nyelv duzzanata, amely akár életveszélyes is lehet.
Szállodánkban kiemelt figyelmet fordítunk ételérzékenységgel/allergiával rendelkező vendégek ellátására.
Pl.
Laktózérzékenység
Tejfehérje érzékenység
Gluténérzékenység
Inzulinrezisztencia
Diabétesz
Kukorica allergia
Tojás allergia
Szója allergia
Dió, mogyoró allergia
Kakaó allergia
Hal, tengeri élőlények allergia
Olajos magvak allergia
Szállodánkban a büféreggeli és a büfévacsora során Ön a meglévő választékból tudja fogyasztani azokat az ételeket, amelyek az étkezési rendjének megfelelnek. Munkatársaink segítenek Önnek abban, hogy melyik étel alkalmas az Ön számára. Esetenként a felszolgálóval való egyéni egyeztetést követően chéfünk külön ételt is készít az Ön számára, ha a büféválasztékban nincsen Önnek megfelelő étel.
Fontos tudni, hogy konyhánkban a speciális ételek ugyan a legnagyobb gondossággal, de nem elkülönítve kerülnek elkészítésre. Így hivatalosan allergéntől mentes ételeket nem tudunk biztosítani.
Amit mindig tudunk biztosítani reggelinél:
· Laktóz mentes tej, rizs tej, kókusz tej, mandula tej, szója tej.
· Glutén mentes kenyér, glutén mentes müzli
· Glutén, és laktóz mentes felvágottak, virsli.
· Laktóz mentes sajt, vaj, joghurt, túró
· Minimum, három féle tojásétel
· Friss zöldségek, paradicsom lé
· Gyümölcs
· Különböző magvak (len, szezám, napraforgó, tök)
· Natúr, vagy ízesített humusz
Amit mindig tudunk biztosítani vacsoránál:
· Szezonális zöldség leves, gyümölcs leves.
· A vacsora menüben mindig van valamilyen kímélő étel. ( kérjük személyesen érdeklődjön felőle szakács kollégáinknál)
· Grillen sült szárnyas vagy sertés húsok, halak.
· Grill zöldség
· Párolt zöldség köret, polenta, csicseriborsó.
· Durum búzából készített tészták
· Natúr, vagy ízesített tofu
· Szezonális gyümölcsök
· Paleolit sütemény
· Glutén és laktóz mentes sütemény