Tudnivalók a SZÉP Kártya használatáról

A közelmúltban számos információ látott napvilágot a SZÉP kártyával kapcsolatban, azonban úgy gondoljuk, ezek pontosításra szorulnak. Ebből kifolyólag szállodánk összegyűjtötte a legfontosabb és leghasznosabb kérdéseket, illetve válaszokat.

Egészen pontosan mi is az a SZÉP kártya?A SZÉP Kártya olyan, mint egy elektronikus utalvány. A munkáltató ezen kártya, illetve a kártyára folyósított keretösszeg formájában biztosítja a munkavállaló részére a béren kívüli juttatást. Mind az elfogadóhelyek, mind az igénybevevők szempontjából előnyösebb és jobban nyomon követhető, mint a korábbi papír alapú utalványok.

Mi az alszámla és mekkora összeg szerepelhet az egyes "zsebekben"?SZÉP kártya esetében a maximális keret összege 450.000 Ft.

Ezt az összeget 3 alszámlára (vagy más néven zsebre) az alábbi mértékben lehet elosztani (maximum értékek):

1. Szálláshely alszámla: legfeljebb 225.000 Ft
 • szálláshely szolgáltatás
 • belföldi utazásszervezés (előre összeállított csomagok esetén)

2. Vendéglátás alszámla: legfeljebb 150.000 Ft
 • éttermi és mozgó vendéglátás
 • egyéb vendéglátás
 • szálláshely szolgáltatás

3. Szabadidős és rekreációs alszámla: legfeljebb 75.000 Ft
 • szálláshely szolgáltatás
 • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (például masszázs, fogyasztó szalonok, szolárium)
 • előadó-művészeti szolgáltatás
 • múzeumi tevékenység
 • vidámpark, szórakoztatóipari tevékenység
 • testedzési szolgáltatások
 • egyéb sporttevékenység
 • egyéb humán egészségügyi ellátás (a kórházi, orvosi és fogorvosi ellátáson túli egészségügyi szolgáltatások, amelyek nem foglalnak magukban orvosi gyógykezelést, ide tartozik például az ápolói, szülésznői, fizioterápiás ellátás, munkaterápia, beszédterápia, gyógymasszázs, csontkovácsolás, homeopátiás kezelés)

Fontos tudni, hogy az alszámlák között utólag átcsoportosítani összegeket nem lehet! A munkáltatónak minden esetben előre egyeztetnie kell a munkavállalóval az egyes alszámlák keretösszegeit illetően, még az alszámlákra történő utalást megelőzően.

Az aktuális egyenleg a telebank szolgáltatás segítségével, vagy belépés után a bankok online felületén kérdezhető le.

Ki és milyen módon igényelheti a SZÉP kártyát?Minden esetben a munkáltató teszi meg az első lépést a SZÉP kártyát kibocsátó pénzintézet felé. A kártya igénylése a munkáltató és az alkalmazott részére is ingyenes.

Társkártyát a munkavállaló csak a közvetlen hozzátartozói részére igényelhet, ilyen esetben ezt a munkáltatónál vagy a kibocsátó pénzintézet (MBH, OTP, K&H) ügyfélszolgálatán lehet jelezni. A társkártya igénylése 1.500 Ft + ÁFA költséget jelent, melyet a munkavállalónak kell megtéríteni.

A társkártyák számát nem korlátozzák, ebből tehát egyidejűleg több is lehet.

Kibocsátó pénzintézetekJelen pillanatban az alábbi pénzintézetek jogosultak a SZÉP kártya kibocsátására: OTP Bank, K&H Bank, MBH Bank. Az elkészült kártyát a munkáltatótól, de akár a banktól is át lehet venni.

Hogyan és meddig lehet fizetni a SZÉP Kártyával?Az egyes elfogadóhelyeken bankkártya terminál (POS) használatával, interneten, vagy telefonos ügyfélszolgálat segítségével rendezhető az igénybevett szolgáltatás összege. Minden egyes alkalommal szükséges, hogy az igénybevevő igazolja személyazonosságát.

A SZÉP Kártyán rendelkezésre álló keret az adott évet követő naptári év végéig lehet felhasználni. Példa: ha valaki 2012-ben kapta a kártyát, a rajta szereplő összeget 2013. december 31-ig tudja elkölteni. Ha nem használják fel a keretösszeget, az a határidő lejárta után elveszik és a későbbiek során sem téríthető vissza.

A kártya érvényessége minimum 3 év, de maximum 5 év. Amennyiben a munkáltató nem utalt 24 hónapon keresztül semmit egyik alszámlára sem, a kibocsátó pénzintézet a kártyát visszavonhatja.